ANANÁSZ szőlő/ Korai Ananász /Ананасный ранний


Régebbi francia, vagy belga csemege, és borszőlő fajta. Más információ szerint angol eredetű. Szülők: Chasselas blanc X Isabella. Elég erős növekedési erényű, lugasnak is használható biszexuális fajta. Érési idő: korai, 115-120 nap, augusztus közepe, második fele. Fürt: 300- 600 g., hengeres-kúpos, olykor szárnyas, közepesen laza, vagy kissé tömött. Bogyó: sárgás-zöld, kerek, 3,8-4,6 g., húsos, lédús, bogyó héja vékony, rugalmas, ehető. Íze gyümölcsös, érezhetően ananászos aromájú, Izabella állagú. Cukor: 19%, sav: 6-8 g./l. A bogyóban lévő magok eléggé nagyok, de könnyen elválaszthatók a bogyóhústól. A fürtkocsány erős, a bogyó nem pereg, nem reped, sokáig tőkén tartható ízromlás nélkül.  Metszés: 3-4 rügyre. Betegség ellenállása az átlagos szint felett van, normál években két-három permetezéssel megvédhető. Fagy: -27C°.

Megjegyzés:  A fajta másik neve Lesseps Ferdinánd, francia mérnökről lett elnevezve.

Forrás: https://vinograd-loza.com/vinograd-ochen-ranniy/vinograd-ananasnyj

https://uagorod.com.ua/vinograd-ananasnyj-rannij/

https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=4088

https://www.ars-vine.ru/vinograd/ananasnyiy-ranniy/

https://vvinograd.ru/sorta-vinograda/universalnye/francuzskoe-chudo-selekcii-vinograd-ananasnyj-rannij.htm

Foto: nem saját képek                Termesztési tapasztalatok: a fajta beszerzés alatt

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA