Régi grúz fajta. Szülők ismeretlenek. Érési idő: 135-145 nap (szept. köz.). Fürt: 700-800 g. hengeres, vagy kúpos, olykor szárnyas, közepesen laza. Bogyó: nagy, kissé lapított gömb olykor 40 mm. átmérőjű, sötétkék, vagy kékes-fekete, bőre vékony, de rugalmas. A bogyó húsos, harmonikus ízű, cukor: 16-18 %, sav: 4-6 g./l. Erős növekedésű, magas termékenységű, téli tárolásra alkalmas fajta. Betegség ellenállása átlagos. Fagy: -19-22 C°.
Megjegyzés: A fajtát 1851- ben mutatták be Londonban a világkiállításon. Belgiumba 1890-ben került. Angliában és Belgiumban is üvegházi fajta vált belőle, mert hosszú, elhúzódó érési idővel rendelkezik. Nálunk Kék Ökörszem néven ismerik.
Forrás: http://vinograd.info/sorta/stolovye/dodrelyabi.html
http://http://vinogradnik-skitenko.narod.ru/katalog/dodrelyabi.html
http://http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=2996
Foto: nem saját képek Termesztési tapasztalatok: helyhiány miatt kivettem a gyüjteményből