Magyar fajta. (Mathiász J. 1916). Állami minősítés: 1956. Szülők: Erzsébet királyné emléke x Csaba gyöngye. Érési idő: 129 nap (aug.vége). Fürt: 18 x 12 cm. 200- 240 g. kúpos,hengeres,vagy vállas, közepesen tömött. Bogyó: 22 x 19 (23 x 20) mm. 4,1 g. kissé ovális, borostyán-sárga színű, kissé hamvas, napos oldalán rozsdás színű, húsa húsos, lédús, ropogós, muskotályos ízű. Cukor: 15-17 %, sav: 5-6 gr./l. Közepes növekedési erényű. Vesszőzete barnás-sárga, elterülő. Vitorla: fényes, csupasz, bronzos-zöld színű. Levél: kicsi, vagy középnagy, vállöböl nyílt, vagy záródó, kancsó alakú. Oldalöblei keskenyek, sekélyek, zártak, levélszél csipkés-fűrészes, ritkán és mélyen bemetszett, fogai tompák, a lemez sima, hullámos, a főkaréj kissé befelé hajló, színe sötétebb zöld, kissé fényes, fonáka világos zöld, és csupasz. A levélnyél csupasz, barnászöld. Bőtermő, a szárazságot jól elviseli. Másodfürtre hajlamos. Esős években bogyója repedésre és rothadásra hajlamos. Túlérve veszít ízvilágából. Betegség ellenállás átlagos. Teljes vegyvédelmet kíván. Fagy:-18 C°.
Forrás: Hajdu Edit-Ésik Andrásné: Új magyar szőlőfajták (2001)
Foto: saját kép