A SZŐLŐ RÜGYTIPUSAI


A szőlő metszésénél alapvető jelentősége van a téli, vagy világos  rügyeknek, melyek számának meghatározásával állítjuk be a tőke terhelését. A szőlőnek összetett, vegyes rügyei vannak. Összetett azért, mert a rügypajzson belül egy főrügy, és 2- 5 mellékrügy található. Vegyes rügy azért, mert a rügyben hajtó és termő képletek vannak.

A rügydifferenciálódásra elsősorban a kedvező napsugárzási viszonyok, és a meleg van hatással. Döntő hatással van a  májustól augusztusig tartó időjárásnak. Ez határozza meg  a fürtök és azok elágazásainak számát a következő évre. Ezen időszak sugárzása és hőmérséklete határozza meg, hogy a rügyben kacs vagy fürt fejlődik, vagy ezek átmenetei. A hajtáson először mindig fürt fejlődik. Ha a nóduszon először kacs fejlődik, utána már fürt nem fejlődik a vesszőn.

Minden év tavaszi időjárása határozza meg a virágszervek funkcionális értékét. Sem a túl meleg, sem a túl hűvös tavasz nem kedvező. A rügydifferenciálódásban fontos a tápanyagellátás, az egészségi állapot, a fototechnikai műveletek, zöldmunkák. Tehát összefoglalva:

Téli rügy, vagy világos rügy: összetett vegyes rügy, főrügy, mellékrügyek 2- 5 db.

Nyári rügy: hónaljhajtás fejlődik belőle.

Mellékrügy: ha nem hajt ki, rejtett rüggyé alakul, ha kihajt, az elpusztult (elfagyott) főrügyet helyettesíti egyidejű kihajtás esetén ikerhajtás képződik.

Rejtett rügy: ha kihajt, fattyú, vagy vízhajtás fejlődik belőle.

Alapi rügy: fejletlen, a vessző alsó részén helyezkedik el.

Sárszem: az első, már kifejlett rügy a vesszőn.

Nuttácio: A vitorla a növekedés idején hasi irányba behajlik (nuttál). A növekedés leállásával kiegyenesedik. A nuttácio egybeesik a gyökérzet aktiválásával. Ezt öntözésnél érdemes figyelembe venni.

Kacs: Az ívközön a rüggyel szemben található. A kacs módosult fűrt. AZ ELSŐ HÁROM ÍZKÖZBEN  NINCS KACS, OTT FÜRT KÉPZŐDIK. Utána két kacs, majd egy kacs nélküli ízköz fejlődik. A hajtáson először mindig fürt képződik. Ha a hajtáson először csak kacs fejlődik, utána már nem fejlődik fürt.

A fürtön is fejlődik kis kacs, ami gyakran a fürtbe kapaszkodik, ezért a fürt kacsot időben el kell távolítani.