VÉNUSZ


USA.fajta. (1977). Szülők: Alden x NY46000. (NY46000=Buffalo x NY340.06). Átlag feletti növekedésű. Érési idő: aug. közepe. Fürt: átlag 200 gr. hengeres, közepesen sűrű. Bogyó:  2-3 gr. kerek, sötétkék, húsos, lédús, könnyű eper ízű. Bőre vékony, magnélküli (I.oszt.). Cukor: 18-20 %, sav:6-7 gr./l. Óriási dekoratív levelei vannak. Hajtásai jól beérnek. Metszés: 4-6 rügyre. A bogyó ellenáll a darazsaknak, és a repedésnek. Betegség ellenállás: magas, rezisztens. Fagy: -26 C°.

Forrás: http://https://vinedresser.info/sorta/463-venus

 https://vinograd.info/sorta/bessemyannye/venys.html

Foto: saját kép                                                              Termesztési tapasztalatok: lásd lent

vénusz

Saját termesztési tapasztalat:

Az egyik legkiválóbb magnélküli fajta. Igen erős növekedésű, sűrű lombozatot növeszt. Levelei óriásiak, nagyon dekoratívak. Fürtje termékeny, a bogyó kötése,termékenyülése még rossz időjáráskor is megfelelő. Túlterhelésre hajlamos, fürtjeit ritkítani kell.Bogyói egyöntetű méretűek, nincs apró,vagy madárkás bogyó. Íze kiváló,nem labrusca ízű. Bogyója nem reped,nem pereg,nem rothad, darazsak nem bántják. Sokáig a tőkén tartható.Lugas művelésre is kiváló, árnyékot adó lombozata miatt is. Metszés: 4-6 rügyre. A fajta teljesen rezisztens.

"Kiválóan f a g y a s z t h a t ó, mert tartja felengedés után is az állagát, és ha lehet ilyet mondani, akkor talán még finomabb mint frissen. Szőlős pitének az egyik legjobb választás" (Sándor tiszteletes).