TIMUR (FV 2-5) /Тимур


Orosz fajta. Szülők: Frumosa Alba x Vostorg.  Érési idő: 105-113 nap.Fürt: vállas, ágas, laza, 400-600 gr.  Bogyó: 29 x 21 mm. 6-8 gr. fényes sárga. Héja vékony, de kemény, nem zavaró, húsa ropogós, enyhén muskotályos. Cukor: 19-25 %, sav:6-9 gr./l. Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy:-25 C°. Foto: saját kép                                                              Termesztési tapasztalatok: lásd lent TIMUR Saját termesztési tapasztalat: Gyenge, vagy közepes növekedési erényű fajta. Minden évben rendszeresen terem. Virágzáskori hideg időjáráskor rosszul termékenyül.Szellős,könnyen kezelhető lombozatot növeszt. Fürtjei lazák, tetszetősek, átlagban negyven-ötven dekásak. Bogyója lédús, ropogós, egy pici muskotályos beütéssel. Bogyója túlérve kissé pereg. Peronoszra, lisztharmatra kevésbé érzékeny. Gyakori években bogyója rothadásra hajlamos, főleg a bogyókocsányból kiindulva, ezért kivettem a gyüjteményből. Megjegyzés: A Timur egy alfaja: Rózsaszín Timur: Érési idő: 115-120 nap. Fürt: 800 g., laza szerkezetű. Bogyó: 35 x 21 mm., 9-10 g. egyenetlen rózsaszín, vagy lila, húsos, lédús, harmonikus ízű. Cukor: 19-21 %, sav: 6-7 g./l., Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy: -24 C°. Forrás: http://http://vinograd.info/sorta/stolovye/timyr.html    http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/stolovye/timur.html Video: "Kulicz" hozzájárulásával: RÓZSASZÍN TIMUR: