SUPAGA /Супага


Lett fajta. Nemesítő: Pauls Sukatnieks (1968). Szülők: Madeleine Anzhevin x Dvietes Zila. Érési idő: 115-120 nap. Fürt: 350-400 gr. kúpos, közepesen laza. Bogyó: kerek vagy kissé ovális, 4-5 gr. zöldes-sárga, bőre kissé vastag, de nem zavaró. Íze harmonikus, különleges mangó aromával. Cukor: 16-26 %, sav:5-7 gr./l. Betegség ellenállás magas, rezisztens. Fagy:-25 C°.

   Forrás    http://sadisibiri.ru/latvias-vit.html

 http://https://selo.guru/sadovodstvo/vinograd/supaga.html

http://https://vinograd.info/sorta/yniversalnye/sypaga.html

Foto: saját kép         Termesztési tapasztalatok:  lásd lent

supaga

Saját termesztési tapasztalat: Tőkéje gyenge növekedésű, lombozata szellős, jól kezelhető. Gyenge növekedési erénye miatt célszerű oltványon tartani, de saját gyökerén is jól megél (nálam saját gyökerén van). Nem bőtermő, viszont kárpótolja bogyóinak nagyon egyedi finom ízvilága, ami gyümölcsös, hangsúlyosan narancsos-mangó aromájú. Bogyói viszonylag aprók, bőre ehető, nem rágós, nem pereg, nem reped, darazsak kevésbé bántják. Néhány permetezéssel megvédhető, nem rothadós fajta, sokáig tőkén tartható ízromlás nélkül.