RIZAMAT /Ризамат


Üzbég fajta. Szülők: Katta Kurgan x Parkent. Érési idő: 130-140 nap. Fürt: 500-800 gr. de akár2-3 kg. is lehet. A fürt kúpos, vagy hengeres, laza szerkezetű. Bogyó: 45 x 25 mm. 10-16gr. rózsaszín, bőre kissé viaszos, ropogós, közepesen vastag. Íze harmonikus. Néha kis puha magokkal rendelkezik. Cukor: 19-24 %, sav:5-6 gr./l. Betegség ellenállás: átlagos.Esős években a bogyó kirepedhet, és szürkerothadásra hajlamos. Fagy:-19C°. A fajta a nevét Rizamat Musamuhamedov üzbég borkereskedőről kapta.

Foto: saját kép                                            Termesztési tapasztalatok: lásd lent

Rizomat (3) 1

Saját termesztési tapasztalat: közepesen erős növekedésű, zöldmunka igénye közepes. Fürtje nagy laza szerkezetű, apró fürtöket nemigen terem. Bogyója a jelenleg hazánkban kapható fajták közül a legnagyobb. Általában puha magvúnak tartják nyilván, de nem magnélküli. Termékenyülése változó, virágzáskori hideg, esős időben kifejezetten rosszul termékenyül. Ilyenkor fürtjei hiányosak, sok az apró bogyó, ami ugyanúgy beérik. Ha zsendüléskor, éréskor eső éri a bogyót ,hajlamos a repedésre. Ilyenkor a botrytis megtámadja, és nagyon sok a rothadt bogyó, a repedt bogyókat a darazsak megtámadják. Pozitív tulajdonsága, hogy kedvező időjárás esetén gyönyörű fürtöket és bogyókat nevel, nagyon dekoratív piacos fajta. Ahhoz, hogy egészséges terméshez jussunk, rendszeresen kell permetezni, körültekintő, gondos növényvédelmet igényel.

A fenti hiányosságok miatt kivettem a gyüjteményből.

Megjegyzés: Nagyon sok félrevezető információ van a kertészetek honlapján a fajtáról: Pl. a Starkl  kft azt írja: "late Rizimat"....bogyói csodás ízűek. Új fajta! Olyanok a fürtjei, hogy egyszerre meg sem lehet enni(?) Már nagyon sok helyen ez a legkedveltebb szőlő".  Ebből a leírásból szinte semmi nem igaz. A fajta elé nem kell a "late"=késő, mert félrevezető, az érése szept. eleje-közepe, vagyis középérésű fajta. A szőlő neve helyesen Rizamat. A bogyó íze nem "csodás" csak semleges. Nem új, hanem régi fajta (annak új, aki megveszi). A fürtjeit egyszerre meg lehet enni.(aki éhes). Nem sok helyen ez a "legkedveltebb" csemegeszőlő. Mindezt azért írtam le, hogy mennyire sok téves információ jelenik meg a fajtákkal kapcsolatban.