RIBOL


Francia fajta. Nemesítés éve: 1958. Szülők: Olivette noire(blanc) x Alphonse Lavallée. Érési idő: szept.vége, okt.eleje. Fürt: 350-650g., kúp alakú, kompakt. Közepesen tömött. Bogyó: közép-nagy, lapos, elipszoid  Bőre vastag, de gyenge, sötétkék, nagyon egységes színű. Íze semleges. Magas termékenységű, érzékeny a szárazságra. Botrytisre nem hajlamos. Betegség ellenállás: átlagos.

Forrás: http://vinograd.info/sorta/stolovye/ribol.html

https://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Ribol

Foto: nem saját kép                                                       Termesztési tapasztalatok: lásd: lent

RIBOL

Foto: saját kép:

Foto: saját kép:

Ribol levél:

 

Saját termesztési tapasztalat: Tőkéje erős növekedésű, de nem túl sok zöldmunkát igényel kordonos művelésnél. Fürt súlya közepes, vagy kicsi(300-600 g.), közepesen laza szerkezetű. A bogyó nálam inkább gömb, a leírásban lapos, elipszoid, amit egyetlen fényképen sem láttam. A bogyó minden évben egyöntetű  sötétkék, a termékenyülése nálam időjárástól, évjárattól függetlenül kiváló, néha van apró bogyó is, ami ugyanúgy beszíneződik, és beérik. A bogyó húsos, lédús, bőre közepesen vastag, ehető, nem zavaró. Általában két közepes méretű magja van. Íze semleges, de inkább harmonikusnak mondható, nem túl édes, de a cukor-sav arány egyensúlyban van. Téli tárolásra kiválóan alkalmas fajta. A peronoszra. és lisztharmatra közepesen érzékeny, 5-6 permetezéssel megvédhető, és ami igazán fontos: nem rothad, nem reped, darazsak nem bántják. Hosszú ideig tőkén tartható. Beérése tájegységtől függően októberre tehető, nálam október közepén mindig beérik. Metszés: 4-6 rügyre. Szálvesszős metszésnél nagyobb fürtöt érünk el.

Peronoszra és lisztharmatra érzékeny, kivettem a gyűjteményből.