Bolgár fajta. Szülők: V 25/20, vagy Pleven x Galbinea Nou. Érési idő: 110-120 nap. Fürt: 400-600 gr. kúpos, hengeres, közepesen laza. Bogyó: 26 x 23 mm. 6-7 gr. fényes sárga, húsos, muskotályos ízű. Cukor: 18-21 %, sav:6-7 gr./l. Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy:-24 C°.
Forrás: http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=597&view=odmiana&layout=default
Megjegyzés: egy másik PLEVEN MUSCAT( II-43/23): Bolgár fajta. Szülők: Sztrasenszkij x Druzsba. Érési idő: 115-120 nap. Fürt: 500-800 g. kúpos, vagy hengeres, közepesen laza. Bogyó: 23-26 mm. 5-7 g. kerek, világos sárgás-zöld, lédús, muskotályos ízű. Cukor 17-21 %, sav: 6-8 g./l. Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy: -23C°.
A két fajta közötti különbség az érési időben, a bogyó színében, és bogyó méretében van (az utóbbi kerek bogyójú).
Forrás: http://http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=598&view=odmiana&layout=default
http://http://vinograd.info/sorta/stolovye/ii-43-23.html
http://http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=772
Foto: saját kép Termesztési tapasztalatok: lásd lent
Foto: saját kép
Saját termesztési tapasztalat: Tőkéje középerős növekedésű, zöldmunka igénye közepes. A virágzat termékenyülése minden évben megbízható, még rossz időjárási körülmények között is. Bőtermő, termését ritkítani kell. Nálam a kordonos művelésmód vált be, tőkénként hat termőalappal. Fürtjei átlag fél kilósak, közepesen lazák. Bogyói kissé oválisak, krémsárgák, tetszetősek, jó cukor-sav aránnyal rendelkeznek. Hangsúlyosan muskotályos ízűek, nem, vagy alig repednek, darazsak elől azonban védeni kell. Nem rothadós fajta. Nálam augusztus közepére minden évben beérik. Átlagos években 3-4 permetezéssel megvédhető.