PANNÓNIA KINCSE


Magyar fajta. Nemesítő: Póczik Ferenc (1942). Állami minősítést 2008-ban kapott. Szülők: Szőlőskertek királynője x Cegléd szépe. Érési idő: aug. 15-20. Fürt: 450-700 g.  (átlag 495 gr.) kúpos, hengeres, laza. Bogyó: 26 x 22 mm. 5-7 gr. fényes zöld-sárga. Íze egyszerű, harmonikus, húsa lédús, ropogós. Cukor:13-15 %, sav.5 gr./l. Hosszú metszést igényel  (min.5 rügy). Betegség ellenállás: átlagos. Fagy:-18C°.

Megjegyzés: Javított klónja a K 56. Az alapfajtát a 80-as években újra szelektálták az egy fürtön belüli változó nagyságú bogyóméret, valamint a gyakori madárkásság miatt. A klónszelekció javított a fenti hiányosságokon, a bogyóméret egyöntetű lett, a bogyó kissé megnyúltabb, és a fürtszerkezet is lazább lett. Forrás:https://www.farmit.hu/sites/default/files/szoloszet/_uj_szolofajtak_PerneszGy.pdf.

Foto: saját képek                                 Termesztési tapasztalatok: lád lent

Pannónia kincse 1

pannonia-kincse-1

Termesztési tapasztalatok: Kulicz L.: "Saját gyökerén nagyon gyengén növekszik az oltványokhoz képest, nem javaslom így szaporítani, tapasztalatom szerint rosszul gyökeresedik. Máig népszerű és kedvelt fajta, a piacokon megtalálható, van még termelő, akinek több hektárja van belőle. Kedvező években szép fürtöket, és nagy bogyókat nevel, íze semleges, de nagyon finom ropogós, héja nem rágós, magjai nem zavaróak. Érő félben lévő bogyói a napsütéstől foltosodnak, tanácsos a lombozat alatt nevelni. Bőtermő fajta, de rendkívül érzékeny a terhelésre, ha sok fürtöt hoz, ritkítani kell különben érése lelassul, bogyói kisebbek, gömbölyűek, és íztelenek maradnak. Sajnos sokszor jártam már így, ha sok és nagy fürtöket hoz, nagy a kísértés, hogy sokat hagyjunk a tőkén. Mérsékelten terhelve bogyói kissé oválisak, szép aranysárgára színeződnek, és aug. 20 körül beérnek. Jó tulajdonsága a Pannónia kincsének, hogy bogyói esőtől nem repednek, ellentétben sok kiváló fajtával. Gombabetegségekre viszont érzékeny, nem rezisztens, rendszeresen kell permetezni. Csak meleg fekvésbe érdemes telepíteni, mert nagyon fagyérzékeny, túlterhelve vesszői sem érnek be megfelelően, ezért elfagyhat."

Videó: Kulicz L. Hozzájárulásával: