PALATINA (Prim,Augusztusi muskotály,Nádor)


Magyar fajta.(Kozma Pál 1966). Hibridjele: Cs.F.T.159. Állami minősítés:1999-ben. Szülők: SV 12375 x Szőlőskertek királynője. Érési idő: 115-130 nap. Fürt: 300-500 gr. kúpos, hengeres, közepesen tömött. Bogyó: 22 x 20 mm. 3,5-5 gr. sárga, ropogós, olvadó héjú, muskotályos ízű. Cukor: 18-19 %, sav:6-7gr./l. Hosszú metszést igényel. Betegség ellenállás magas, rezisztens. Fagy:-24C°. Foto: saját kép              Termesztési tapasztalatok: lásd lentebb prim 1 2 Saját termesztési tapasztalat: Tőkéje erős növekedésű, lombozata sűrű, a honalj hajtások miatt gondos zöldmunkát igényel. Levele ötkarélyos, erezete zöld, de levéltöve vörös, vagy rózsaszín. Levélszéle élesen fűrészes. Fürtje közepesen laza, vagy kissé tömött. Nem ritka a fél kilós, vagy annál nagyobb fürt. Bogyója jól termékenyül, egyöntetű méretű, szalma sárga, vagy borostyán sárga színű. A bogyóhéj vékony, olvadó, ropogós, határozottan muskotályos ízű, magja kicsi, de érezhető a viszonylag kis bogyótömeg miatt. Sokáig a tőkén tartható ízromlás nélkül, akár október közepéig is. Bogyója nem pereg, nem reped, viszont a darazsak nagyon szeretik. Nagyon bőtermő, nem ritka az egy vesszőn három fürt. Nagyon fontos a fürtválogatás, hogy ne terheljük túl. Túlterhelés esetén a bogyók még apróbbak lesznek, később érnek, és a jövő évi termésre is kihat. A leírás szerint hosszú elemes metszést igényel, de nálam 4-5 rügyre metszve is bőven terem. Saját gyökerén is jól terem , nálam is saját gyökerén él. Betegség ellenállása figyelemre méltó, lisztharmatnak és peronosznak ellenáll, és nem rothadós fajta. Fagyérzékenysége magas, az egyik legjobb fajta ezen a téren is. Mindenkinek ajánlom a termesztését, de sajnos egyes kertészetekben kapható bizonyos klónjai nem a legjobbak, ezek a klónok kifogás alá esnek: rágós héj, apró szemű, íze ha érés után hosszabb ideig a tőkén van poloska ízű, sok lombot növeszt, de keveset terem stb. Javaslat: próbáljunk beszerezni más kertészetből és ne adjuk fel, mert egy megbízható rezisztens, bőtermő fajta. Video: Kulicz L. hozzájárulásával:   Video: Kulicz L. hozzájárulásával: