NIZINA /Низина


Orosz magán nemesítés (Krajnov/В.Н.Крайнов). Szülők: Talisman x Tomajskíj. Érési idő: 125-135 nap. Fürt: 700-1000 gr. hengeres, kúpos, közepesen laza. Bogyó: 31 x 23 mm.12-15 gr. lila, bíbor, húsos, lédús, harmonikus ízű. Cukor: 17-18%. Betegség ellenállás magas, rezisztens. Fagy:-24C°.

Foto: saját kép                Termesztési tapasztalatok: lásd lentebb

Nizina 1

Termesztési tapasztalatok: A. Sándor (Szekszárd) : "Erős növekedésű fajta, zöld munka igénye kicsi, rezisztenciája tökéletes. Én 2015 tavaszán sima vesszőről ültettem, majd 2016-ban két szemre vágtam vissza, ezután 2017 tavaszán az egyik vesszőt lehajtottam a drótra, mert nagyon erősnek tűnt. Összesen 18 fürtöt hozott, melyeket még virágzás előtt eltávolítottam, és a hat legkisebbet hagytam rajta. A fürtök szépen termékenyültek, és meglepetésemre ezek a kis fürtök igen nagyok lettek. Két esetben volt permetezve, virágzáskor felszívódóval, és a jégverés után egy dupla dózisú réz és kén keverékével. A bogyók augusztus közepére teljesen beszíneződtek, de csak szeptember 10.-én ért be teljesen. A fürtök átlagsúlya 896 g. volt, gyönyörű nagy bogyókkal. Nem reped, nem rothad, tőkén tartható fajta. Ízvilága nem mindennapi, édes, de ugyanakkor van egy kis savas, vagy savanykás utóíze is, ami nekem nagyon bejön. Ez a savas utóíz mindvégig megmarad 2-3 hét érettség után sem tűnik el. A bogyó húsos, és lédús, eteti magát."

Saját termesztési tapasztalat: Nálam az évenkénti 3 x-i permetezés minimum kell, de esősebb években kissé rothadékony, ilyenkor 4-5 permetezés szükséges.