LEOPOLD III


Belga fajta. Szülők: a Royal fajta spontán mutációja. (1920). Tetraploid. Erőteljes növekedésű, nagy levelekkel, vastag szárral. Az általam ismert legkésőbben fakadó fajta.Érési idő: 135-140 nap (szeptember közepe körül. Fürt: 500-2000 gr. Bogyó: 30-40 mm. közel gömbölyű, 20-25 gr. sötétkék, finom, karakteres ízű, vastag héjú, roppanós gyümölcshússal. Igen értékes fajta. Belgiumban nemzeti kincsnek számít. Külföldre csak nagy nehézségek árán lehet kivinni. Betegség ellenállás: átlagos. Fagy: nem ismert. Belgiumban üvegházi fajta.

Megjegyzés: 1920-ban egy belga üvegházban (Emil Dense ültetvényében) spontán módon megjelent egy Royal szőlőfajta fürtjén néhány óriás bogyó, amit tovább szaporítottak (gondolom magról). Eltelt 10-15 év, mire kiszelektálták, és beállt egy stabil egyöntetű bogyóméret. Ennek annyira megörültek a belga szőlősgazdák, hogy elhatározták visznek ebből a rendkívüli szőlőből a királynak III Lipótnak. (Annak a királynak, akinek apja II Lipót a kongói népírtást elkövette, ahol tíz millió kongóit mészároltak le a belgák). Átadták a tál óriás szemű igen finom szőlőt a királynak, és megkérték a királyi fenséget, elnevezhetnék-e őróla az új szőlőfajtát? A király megkóstolta a szőlőt, és mivel nagyon ízlett neki, igent mondott. Így lett a szőlő neve Leopold III . (Ez nem mese, igaz történet!).

Forrás:http://www.tafeldruif.be/page.php?pid=95&mid=25

http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=4793

Леопольд III

https://www.straffestreek.be/producent/druiven-dewit

http://www.tafeldruif.be/page.php?pid=115&mid=29

 

Foto: nem saját képek                       Termesztési tapasztalatok: tesztelés alatt

LEOPOLD III

Leopold III (2)

Leopold III (3)

Leopold III

Saját termesztési tapasztalat:  A fajtát Belgiumból kaptam több éves keresés, és tárgyalás után egy biokertészetből. 10 korai rezisztens fajtát adtam cserébe. Továbbterjesztési tilalmat kértek, amit be is kell tartanom. A fajtát egyébként egy belgiumi kertészet forgalmazza (http://www.vlaamszaadhuis.com), de óva intek, mindenkit, hogy interneten vásároljon, mert az egyik gyűjtő átutalta a pénzt, és az oltványt nem kapta meg. 2017.-ben volt három éves, későn fakadt, brutál vastag rövid hajtásai voltak, ami később tovább növekedett. Levelei nagyon nagyok, erősek, durvák. A betegség ellenállása nagyon gyenge, a lisztharmat és peronosz könnyen megtámadja. A várakozás az első termésre nagy volt, de mindössze egy kis fürtöcskét hozott, amit később valami megette. 2018-ban sok szép virágot hozott, amit ritkítani is kellett. Sajnos a virág kötése nem volt jó, minden fürt hiányosan kötött, a bogyók mérete sem volt egyöntetű. A 2019-es extrém időjárás nem kedvezett neki, ugyanolyan hiányosan kötött mint előző évben, a peronosz teljesen letarolta, igaz, csak háromszor permeteztem (mint a többi szőlőt). A fürtökön nagyon hiányos bogyók voltak, amik még ráadásul néhány bogyó kivételével aprók maradtak. Nem akarom le degradálni a belgák által nagyrabecsült fajtát, de a tapasztalat szerint nem a mi éghajlatunkra való, és üvegházon kívül nem sikeresen termeszthető.