GUZAL KARA /Гузалъ Кара


Orosz fajta. ( VIR közép-Ázsiai Kísérleti Állomás- Среднеазиатская Опытная Станция ВИР). Szülők: Katta Kurgan x Dobreljabi. Érési idő: 150 nap. (szept.második fele). Fürt: 300-500 gr. kúpos vagy hengeres. Bogyó: 25 x 24 mm. 6-8 gr. kék-fekete. Bogyó hamvas(pruinom bevonat), bőre vékony ehető. Húsa húsos, lédús, ropogós kellemes frissítő ízű. 2- 3 nagy magot tartalmaz. Cukor: 16-18 %, sav: 5-6  gr./l. Erős növekedésű. Betegség ellenállás átlagos. Lisztharmatra érzékeny. Fagy: -18-19 C°. Forrás: http://vinograd.info/sorta/stolovye/gyzal-kara.html http://http://agroflora.ru/guzal-kara-opisanie-i-foto/ Foto: nem saját kép                                               Termesztési tapasztalatok: lásd lent guzal-kara Saját termesztési tapasztalat:  Igen erős növekedési erényű fajta. Ezt a tulajdonságát az egyik szülőtől, a Katta Kurgan fajtától örökölte. Vesszőzete erős, vastag, sűrű lombozatot növeszt. Szeptember közepe körül már jól beérik a melegebb fekvésű helyeken. Fagytűrése alacsonyabb mint a hazai fajtáké, de eddig nálam nem volt probléma ebből.Termékenyülése jó, bőven, és egyenletesen terem. Madárkás bogyó alig van a fürtökben. Fürtje közepesen tömött, átlagosan fél kilós fürtöket nevel, de az ennél nagyobb fürtök sem ritkák. Bogyója kerek, sötétkék, hamvas bevonatú. Íze kiváló, harmonikus, jó a cukor-sav arány, amellett húsos, lédús, bőre ehető, magja kissé nagy, ami zavaró lehet. Nagyüzemi termesztésben az egyik vezető fajta, annak ellenére, hogy gombás betegségekre- különösen lisztharmatra- érzékeny. Viszont kevésbé rothad, csak esős években, darazsak nem igen bántják. Szállítást jól bírja, dekoratív, piacos fajta.