GROCSANKA


Szerb fajta. Szülők: Csaba gyöngye x Karaburnu (Afus Ali). Érési idő: aug. eleje. Fürt: 300 g. kúpos, hengeres, közepesen tömött. Bogyó: 19-20 mm. 3,5 g. kerek, fehér színű, ropogós, éretten kissé muskotályos. Cukor: 17-19 %, sav: 6-7 g./l. Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy: -21C°. Forrás: http://vineworld.com.ua/ochen-rannie-sorta-vinograda/grochanka.html Foto: saját kép             Termesztési tapasztalatok: lásd lent GROCZANKA Saját termesztési tapasztalat: Rendkívül igénytelen fajta. Tőkéje gyenge, vagy közepesen erős növekedésű. Minden évben időjárástól függetlenül jól termékenyül. Fürtje inkább borszőlőre emlékeztet, nem piacos fajta, de házikertben koraisága, igénytelensége miatt ajánlható. Egyes években nálam már július végén fogyasztható, de  aug. elején mindenképpen beérik. Bogyója nem reped, nem pereg, nem rothad, darazsak nem bántják. Hosszabb ideig a tőkén tartható. Néhány permetezéssel minden évben biztonsággal megvédhető.