ESTHER (R-65)


Magyar fajta. Nemesítő: Szegedi Sándor 1969. A fajta licencét a svájciak megvették, és az Eszter nevet Esther névre módosították. Szülők: SV 12375 E 2 x Magaracz-1. (Magaracsi csemege). Érési idő: aug. első dekádja. Erős növekedésű, vesszőzete középvastag, világos sárgásbarna. Zöld tónusú, sűrű lombot nevel. Vitorla: világos, bronzos-zöld, csupasz. Levele középnagy, ötszögletű, tagolatlan, így oldalöblei alig képződnek. Vállöble nyílt, olykor záródó, levéllemez olajzöld, felülete kiterített, a mellékereknél besüllyed, s így sajátos felszíne van, kissé hólyagos, fonáka csupasz, erezete zöld, levélszél fűrészes, egyenetlenül és élesen bemetszett. Levélnyél rövid, enyhén pirosas. Fürt: átlag 335 g. vállas, kissé tömött, de a bogyók nem deformálódtak. Fürtkocsány rövid, zöld. Bogyó: 22 x 20 mm. 3,7 g. sötétkék, erősen hamvas. A bibepont jellemzően megmarad, héja vékony olvadékony, húsa ropogós, finom zamatú, de semleges ízű. Magja alig érezhető. Cukor: 17-19 %, sav: 6,8 gr./l. Termékeny rügyű, és bőtermő. A tápelemekre, de különösen a mikroelemekre (Bór), érzékeny. Kedvezőtlen évjáratokban hiányos a termékenyülése, ilyenkor a fürtben a kék bogyók között apró (parthenokarp) zöld bogyók maradnak, ami rontja a fürt tetszetősségét. Gondos zöldmunkát igényel, hosszú elemes metszéssel termeszthető. Betegség ellenállás magas, rezisztens, de fertőző években lisztharmatra érzékeny. Nem, vagy alig rothad. Fagy: -24 C°.

Forrás: Hajdu Edit- Ésik Andrásné: Új magyar szőlőfajták (2001)

Foto: saját kép                      Termesztési tapasztalatok: lásd lent

ESTHER 1

Foto: nem saját képek

ESTHER

Termesztési tapasztalatok: (Nagy Péter Budapest): "Korai fakadású és érésű fajta, meleg években már július végén csipkedhető, augusztus első hetében már szinte teljes érésben van, fogyasztható. Ezután még akár 2-3 hétig tőkén tartható, de azután elkezdenek a szemek töppedni, ráncosodni ami nem szép látvány, bár ízében nem jelenik meg rossz íz. inkább csak még édesebb lesz. Csapadékosabb hidegebb években az érés 1-2 hetet is eltolódhat, ilyenkor kevésbé édes, gyengébb ízű. Nálam a rigók is rácsaptak már éretlenül, utána megtalálják a hangyák, és a darazsak is. Így a darázscsapda használata erősen ajánlott, no meg nálam a hálózás is a madarak miatt.

Tapasztalatom szerint szálvesszős metszés ad szép méretű fürtöt, érdemes terméskorlátozni 1 fürt/ 1 hajtás. Szárnyas fürtje van, 250-400 g., de akár 700 gr.-ot is elérheti, 17,5 x 19 cm., rövid kocsány, éretten fele fás. Bogyóátlag 3,3 g., de az apró kis számúak, de az átlagos méretűeket nézve 3,9 g.-os átlagot kapunk, legnagyobb 4,6 g. A bogyók kékek, hamvasak, látványosak. A kicsik 14 x 16 mm. méretűek, 18 x 20 nagyobb részben a méretük, 18 x 22 mm. a legnagyobb. Cukor Brix 16-18-20 körül mozog, de savakkal harmonizál.

Virágzáskori rossz időben sajnos rossz a termékenyülés, ilyenkor apró zöld bogyók maradnak a fürtben. Érdemes virágzás előtt bórtartalmú lombtrágyát adagolni. Szellős lombozattal nevelve réz-kén 2-4 x-i alkalmazásával megvédhető".