CSÉPI MUSKOTÁLY /N 127


Magyar fajta. Nemesítő: Koleda István (1979). Állami elismerés: 2006-ban. Szülők: Vitis amurensis x vitis vinifera F2 x Tallóczi L.musk.x Danam. Tőkéje középerős növekedésű, sűrű lombozatú, de kevés hónalj hajtást hoz. Vesszője középvastag, hosszú ízközű, csokoládé barna színű. Vitorla nemezesen gyapjas, zöld, de enyhén bronzos. Levele nagy, ötszögletű, sötétzöld, felülete hólyagos, karéjos, oldalöblei kicsik, vállöble zárt, a levél fonáka molyhos, erezete részben vörös, szövete hajlékony, erős. A levélszéle fűrészes, ritkán, és mélyen bemetszett, levélnyél rövid, és lilás-piros. Virágzata hímnős. Érési idő: 135-145 nap.(szeptember első fele). Fürt: 250-300 gr. kúpos, közepesen laza. Fürtkocsány is lilás-piros. Bogyó: 20 x 18 mm. átlag 3,5 g. viszonylag vastag héjú, ropogós, leveses, lapított gömbölyű. Színe vil.sárga, rózsaszín pírral. Bogyója nem reped,nem pereg, nem rothad, muskotályos ízű. Betegség ellenállás: átlag felett, rezisztens. Fagy: -24-26 C°. Metszés: 4-6 rügyre, vagy szálvesszőre.

Forrás: Hajdu Edit: Magyar szőlőfajták (Mezőgazda kiadó 2013).

https://www.vivc.de/index.php?r=passport/viewtree&id=23132

Foto: nem saját kép                           Termesztési tapasztalatok: beszerzés alatt

Csépi muskotály