ÁRKÁDIA (Nastia)/Aркадия


Ukrán fajta. Szülők: Moldova x Cardinal. Érési idő: 115- 120 nap. Fürt:500- 700 gr. vagy több, kúpos, laza. Bogyó: 28 x 23 mm. 6- 8 gr. fényes, fehéres sárga. Íze harmonikus. Cukor:15-16 %, sav: 5-6 gr/l. Betegség ellenállás átlag felett. Lisztharmatra kissé érzékeny.Fagy: -21 C°.

Foto: saját kép                                                     Termesztési tapasztalatok: lásd lent

Árkádia-1

 

Foto: nem saját kép:

Árkádia

Saját termesztési tapasztalat.

Jelenleg  a Magyarországon kapható egyik legkiegyensúlyozottabb, legstabilabb fajta. Nagyüzemi termesztésben is kiváló. Dekoratív fürtöket és bogyókat nevel.Hátránya, hogy éréskor esős időben bogyója reped.  Hátránya, hogy cukor foka alacsony,(15 %),így viszont cukorbetegek is módjával fogyaszthatják. Lisztharmatra és szürke rothadásra érzékeny, gondos növényvédelmet igényel.

Termesztési tapasztalat: Dr.Teszlák Péter (Pécsi Tudományegyetem): " Az Árkádia nem egy rossz fajta, érdemes vele foglalkozni. Sajnos lisztharmat ellenálló képessége gyenge, ezért a nem megfelelő növényvédelem esetén a lisztharmat fertőzésből eredő bogyórepedések is gyakoriak lehetnek nála, ezt a helyzetet súlyosbítja a nagyméretű, gyakran tömött fürtök, ahol néhány bogyó repedése is akár az egész fürt rothadását okozhatja. Öntözés, vagy eső hatására szintén repedhetnek a bogyók, a végeredmény ugyanaz...

Az ukrán kollégáknál még most is az egyik legnagyobb bogyójú és fürtű rekordokat az Árkádia hozza, jelenleg is közkedvelt házikerti fajtaként. Egyértelmű, hogy a korai érésidőben majdnem szinte egyedüli mutatós-piacos szőlő. Magyarországra a fajtát Dr.Kozma Pál hozta be. majd sok évig Dr.Sipos Lajosnál történt a fajta fenntartás és kiértékelés, ezt követően került ki termelőkhöz, jelenleg üzemi felületek is vannak belőle."

Video: Kulicz L. hozzájárulásával: