ANJUTA / Aнюта


Orosz fajta. Szülők: Talisman x Kismis Lucsüsztíj. Érési idő: 130-140 nap. Fürt: 700- 1200gr. de akár 2 kg. kúpos, közepesen laza. Bogyó: 37 x 26 mm. 15-20 gr. rózsaszín, húsos, lédús ropogós, kissé muskotályos ízű. Cukor: 17-19 %.  Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy: -23C°.

Forrás: https://posadka.com.ua/vinograd_anyuta.html

https://vinograd.info/sorta/stolovye/anyuta.html

Foto: saját kép                                                      Termesztési tapasztalatok: lásd lent

Anjuta (2)-1

Foto: saját kép

Anjuta-1

 

 

Foto: nem saját kép

Anjuta

 

Saját termesztési tapasztalatok:

2015: első termés,3 közepesen nagy fürtöt hozott (lásd kép). Gyönyörű közepesen nagy rózsaszín bogyókkal.

Bogyói nem repedtek, nem rothadtak, gombás betegség nem támadta.Nagyon dekoratív fajta.

1016: Gombás betegségeknek ellenállt ugyan, de tetejezés után az új ,és hónalj hajtásokon megjelent a peronosz évi 3 permetezés mellett. Eső után néhány bogyó repedt, így a botrytis is megtámadta. Ennek ellenére az átlagnál magasabb rezisztenciával rendelkezik. Nagyon termékeny, virágzata jól termékenyül, minden évben sok fürtöt hoz, fürtjeit ritkítani kell.

2018: Ebben az évben nagyon nagyon jól teljesített, nagyon sok fürtöt még virágzás után le kellett szedni, így is sok maradt a tőkén, amit szépen ki is nevelt. A fürtök szép lazák, a bogyók egyöntetű méretűek voltak, nem repedt, nem rothadt, darazsak nem bántották. 3 x-i permetezés elegendő volt (2 kontakt, és a virágzás előtt egy felszívódó.

Általánosságban elmondható, hogy egy nagyon jól sikerült nemesítés, nagyon kedvező cukor-sav aránnyal, ugyan nem rezisztens, de nem minden évben elegendő a 3-4 permetezés. 6 permetezéssel minden évben megvédhető.

Foto: saját képek(2018):

IMG_0339-1-1

IMG_0340-1-1

IMG_0343-1-1

Video: Kulicz L. hozzájárulásával: