ALENUSKA / Аленушка (Csornüj Palec, Black Finger?) seedless


Orosz-USA fajta. Szülők: ismeretlenek. (Egyes források szerint a kismis Csernüj az egyik szülő). Érési idő:szept.közepe-vége.Nagyon erős növekedésű. Fürt: 1000-3000 gr. közepesen laza. Bogyó: ovális, 26 mm,6-9 gr. színe fekete, íze harmonikus. Magnélküli (puhamagvú). Betegség ellenállás magas, átlag feletti.

A fajta eredete nem bizonyított. Az oroszok az Alenuskát a Black Finger-el azonosítják, ill.annak szinonímájának tartják. Az orosz rendszerváltás után egyes szőlőnemesítők állás nélkül maradtak. Így járt Tereshcsenko Alexander Pavlovics is, aki a fajta kisérleteket Oroszországban kezdte, majd az USA-ba vándorolt, ahol folytatta a fajta(Alenuska) nemesítést. Más forrás szerint a fajta licencét megvette Izrael, de erre vonatkozóan nem találtam róla anyagot..A fajtát 2004-ben bemutatták Kisinyovban, ahol nagy sikert aratott.

Foto:  saját kép                            Termesztési tapasztalatok: lásd lentebb

Foto: nem saját képek

Alenuska (3)

Alenuska

Alenuska (Black finger) levél: forrás:http://http://lazun.ru/?p=3921#2

Saját termesztési tapasztalat: Korábban egy Néró tőkébe oltottam, ahol nem hozott termést. Majd önálló tőkét kapott, ahol több éven keresztül teszteltem, de itt sem termett. Valószínű meddő klónt kaptam, de négy év után termett egy szép fürtöt (lásd: fent), a bogyó magnélküli (puhamagvú), húsa sötét színű, nem ropogós, bőre ehető,íze harmonikus, édes. Szeptember 20-ra ért be teljesen. 2024-ben megbízható helyről kaptam egy gyökeres példányt, remélem ez már rendszeresen teremni fog.