Magyar fajta. (Szegedi Sándor 1950). Állami minősítés: 2000-ben. Szülők: Chasselas Queen x Victoria White x Szőlőskertek királynéja. Érési idő: 124-131nap, augusztus közepétől érik. Erős növekedésű, vesszőzete középvastag, hosszú, sárgásbarna. Vitorla csupasz, bronzos-zöld. Levele középnagy, alig tagolt, vállöble sekély, nyílt, ritkán záródó, oldalöblei sekélyek, nyíltak, vagy záródóak, levéllemez fűzöld, felülete a színe felől hullámos, alig hólyagos, fonáka csupasz, erezete zöld, a levélszél csipkés-fűrészes, sekélyen és sűrűn bemetszett, levélnyél zöld. Bőtermő, rügyei termékenyek, gondos zöldmunkát igényel. Bogyója nem pereg, nem rothad. Fürt: átlag 308 g. kissé vállas, ágas, laza, vagy kissé tömött. A fürtkocsány vékony, hosszú, és szívós. Bogyó: 17 x 16 mm, átlag 4,7 g. sárga, kissé hamvas, pontozott, héja vékony, kissé rágós, magja kicsi(2-3 mag). A bogyó húsos, lédús, gyümölcsös ízű. Betegség ellenállás átlagos, lisztharmatra érzékeny, gondos növény védelmet kíván. Fagy: -19 C°.
Forrás: Hajdu Edit- Ésik Andrásné: Új magyar szőlőfajták (2001)
Foto: saját kép Termesztési tapasztalatok: lásd lent
Termesztési tapasztalat: Kulicz L: "Egy oltványtőkém, és három zöldbe fás oltásom van belőle. Rég óta kedves fajtám, elsősorban az íze miatt. Az oltvány lugastőke, elég megbízhatóan terem, hasonlóan az oltott tőkékhez, melyeket ernyő, ill. kétkarú kordon formára metszek. Megfigyelésem szerint rövid csapon kisebb fürtöket hoz, ezért igyekszem hosszúra metszeni. Rokona a Favorit fajtának, annál kicsit később érik, kb. augusztus második hetében. Fürtje kedvezően laza, bogyói nem peregnek, esőtől nem reped, nem rothad. 1-2 hétig tőkén tartható, és nem veszít jó ízéből. Nagyon finom ízű szőlő, bár bogyója nem ropogós, inkább kissé puha állagú. Magja apró, nem zavaró, héja fogyasztható, nem rágós. Sajnos nem rezisztens, és a Favorithoz hasonlóan atkára is érzékeny fajta. Bár a szakirodalom fagyérzékeny fajtaként tartja számon, nálam még soha nem szenvedett fagykárt. A többi hagyományos fajtához hasonlóan gombák ellen felszívódó szerekkel is védeni kell, főleg járványos években. Száraz nyarakon júliusban már nem szoktam permetezni, ilyenkor augusztus elejétől lehet kóstolgatni. Különösen jó íze miatt szerintem helye van a gyűjteményekben."
Videók: Kulicz L. hozzájárulásával: