Ukrán fajta. (Nemesítve 1964-ben). Szülők: Katta Kurgan x Kirovabadszkij Sztolovüj x Szverhrannüj Beszemjannüj./pontosabban: Магарач 10-51-1(Ката Курган x Кировабадский столовый ) x Сверхранний бессемянний/. Érési idő: középérésű (143 nap-2800 C°), egyes leírásokban augusztus eleje, közepe. Fürt: 300-1000g, átlag 330 g. elágazó, közepesen sűrű. Bogyó: 3-4, olykor 8 g., ovális, húsos, lédús, édes. Cukor: 20-22%, sav: 6-8 g./l. Nagyon erős növekedésű. Betegség ellenállás: átlagos. Rothadásra nem hajlamos.Fagy: -19C°. Magnélküli fajta (III. oszt.).
A fajta nem azonos a Szverhrannüj Besszemennüj (Сверхранный Бессемянный) és a Kismis Magaracsa fajtával.
Forrás:http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/bessemyannyi-magaracha.html
http://http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=3336
http://http://vinforum.ru/index.php?topic=1381.0
Foto: saját kép Termesztési tapasztalatok: lásd lentebb
Foto: saját kép
Foto: saját kép (2020)
Foto: saját kép (2020)
Saját termesztési tapasztalat: Korábban oltásban volt egy öreg tőkében, de úgy ítéltem meg, hogy érdemes saját tőkét nevelni belőle. A 2020.-as idei évben termett önálló tőkeként először. A fajta leírással ellentétben jó ellenállást mutat a gombás betegségekkel szemben. Zsendüléskori esős időben sem reped a bogyója, és egyáltalán nem rothadós fajta. Darazsak egyáltalán nem bántották ebben az évben. Fürtje közepesen laza, nagyon tetszik a megjelenése magnélküli fajtaként. Látszik, hogy nem satnya fürtöket nevel, duzzad az életerőtől. Bogyója kissé ropogós, édes, lédús, magnélküli. Minden bogyóját beérleli. Nálam szeptember közepére beérik, de sokáig a tőkén hagyható ízromlás nélkül. Ilyenkor azonban érdemes fürtvédő zsákozni, mert a rovarok bepiszkíthatják a bogyókat. Ajánlatos szálvesszőzni, így hozza a legszebb, és leg egyenletesebb termést. Mindenkinek ajánlom a fajtát.
Foto: nem saját képek: