CIMUSZ (Цимус кишмиш)


Ukrán magán nemesítés (Piszanka/Пысанка О.М.). Szülők: Podarok Zaporozsju x Veles. Erős növekedésű, magnélküliként látványra is szép megjelenésű, biszexuális virágzatú fajta. Érési idő: 95-100 nap (július vége-augusztus eleje). Fürt: 600-1400 g., de a 2 kg.-ot is elérheti, kúpos, olykor szárnyas, közepesen laza, néha kissé tömött.  Bogyó: borostyán sárga, napos oldalon olykor vöröses árnyalatú, kissé ovális, 4-5 g. tömegű, magnélküli, (III-IV.oszt.), ÍZE NAGYON EGYEDI: citromos-gyümölcsös- muskotályos, páratlan ízvilágú. A citrom íz hangsúlyosan van jelen a bogyóban.  A pép húsos, lédús, a héj vékony, ehető. Az ízét tekintve az egyik legsikeresebb nemesítésű magnélküli fajtának tartják. Betegség ellenállás átlag felett. Fagy: -23C°.

Forrás: https://саженец.com.ua/kish-mish-cimus/

https://posadka.com.ua/vinograd_kishmish_tsimus.html

https://vinograd.info/sorta/bessemyannye/cimus.html

Foto: nem saját képek                   Termesztési tapasztalatok:  a fajta ültetésben, tesztelés alatt